15 kulinarnych trików i porad!
Każdy miłośnik gotowania ma swoje sprawdzone sztuczki. Przedstawiamy 15 trików i porad, dzięki którym ułatwisz sobie gotowanie, a praca w kuchni stanie się szybsza i przyjemniejsza.
\r\n\r\n
1. Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem dodaj do nich dosłownie odrobinę soli. Dzięki temu piana będzie naprawdę piękna!
\r\n\r\n
2. Jeśli nie chcesz, aby makaron posklejał się w czasie gotowania, dodaj do wody odrobinę oliwy z oliwek
\r\n\r\n
3. Aby w mące lub ryżu nie pojawiły się szkodniki, do opakowań włóż listek laurowy - skutecznie odstraszy nieproszonych gości.
\r\n\r\n
4. Nigdy nie sól wątróbki przed rozpoczęciem smażenia - staje się wtedy twardsza i bardziej niesmaczna, może przypominać podeszwę.
\r\n\r\n
5. Kiedy niechcący przesolisz zupę, włóż do niej połowę surowego ziemniaka i kilka minut pogotuj. Ziemniak wchłonie w siebie sól!
\r\n\r\n
6. Aby cytryna była bardziej soczysta najpierw połóż ją na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dłonią. Dzięki temu uwolnisz sok zamknięty w malutkich drobinkach miąższu!
\r\n\r\n
7. Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika blaszaną miskę z wodą. W ten sposób ciasto nie będzie zbyt suche.
\r\n\r\n
8. Chleb dłużej zachowa świeżość, gdy do pojemnika, w którym go przechowujesz, wstawisz świeże jabłko.
\r\n\r\n
9. Tłuszcz nie będzie pryskał na patelni, jeżeli dodasz do niego szczyptę soli!
\r\n\r\n
10. Przechowuj przyprawy w chłodnym, ciemnym miejscu. Wilgotność i ciepło powoduje, że zioła i przyprawy tracą smak.
\r\n\r\n
11. Jeśli deska do krojenia przesuwa się po blacie to wystarczy, że podłożysz pod nią wilgotny papierowy ręcznik.
\r\n\r\n
12. Obieraj ogórka od jaśniejszej strony – dzięki temu nie będzie gorzki.
\r\n\r\n
13. Jeśli gotujesz warzywa to pamiętaj, by zawsze dodawać je do wody dopiero, gdy zacznie wrzeć. Dzięki temu zachowasz więcej witamin i składników odżywczych.
\r\n\r\n
14. Aby zachować zielony kolor warzyw podczas gotowania, dodaj szczyptę cukru.
\r\n\r\n
15. Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, należy włożyć je do szklanki z wodą. Jeśli uniesie się do góry- jest nieświeże.
\r\n\r\n
\r\n